vineri, 2 martie 2018

Cum să faci față intimidării?

Nu ești singur.

Toți am fost intimidați de cineva, la un moment dat. Să nu te mire că și alți elevi de la școală sau din cartierul tău se confruntă cu probleme care seamănă foarte mult cu ale tale. Problema e că cei mai mulți preferă să nu vorbească despre asta. Le este rușine sau teamă să vorbească despre ceea ce li se întâmplă. Sunt convinși că soluția este să ignore întreaga situație și că astfel totul va dispărea de la sine. NU VA FI AȘA! 

Nu e vina ta. 

Nu  tu ești cel care agresează oamenii. Altcineva este. Nu ai cerut tu să fii hărțuit. Altcineva a hotărât să te agreseze. Și atunci, oare ai făcut tu ceva greșit? Sau poate ai spus ce nu trebuia? Se întâmplă din cauza felului în care arăți, a hainelor tale sau din cine știe ce motiv pe care nu-l cunoști? NICI VORBĂ! 
Există copii și oameni cărora le place să rănească, să-i sperie pe cei mai mici sau mai slabi decât ei. Specialiștii spun că dominatorilor le place să dețină mereu controlul. Atunci când te domină, un hărțuitor(bully) se simte puternic și superior. 
Bully = persoană arogantă și ironică, care îi intimidează pe ceilalți prin atitudinea dominatoare și căreia îi face plăcere să-i vadă pe cei din jur suferind.

Ce poți face?
Nu-l lăsa să îți răpescă stima de sine,  începe prin a-ți spune ,,Sunt o persoană puternică”, ,,Voi reuși să îi fac față” etc. 
Fă-ți prieteni și spune-le fără jenă că ești agresat, prietenii sunt descurajanți pentru bullies. 
Discută cu un adult ceea ce se întâmplă.
Dacă ești agresat fizic într-un loc public, țipă după ajutor!
IN NICIUN CAZ NU ASCUNDE CEEA CE ȚI SE ÎNTÂMPLĂ! 
IA ATITUDINE!
 Vino la consiliere!
Bibliografie
Bullies: cum să faci față intimidării?, Trevor Romain, Editura Gama

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu