miercuri, 1 martie 2017

ASERTIVITATEA - REZOLVAREA PROBLEMELOR DE COMUNICARE

                                                      

Titlul activității

5 pași pentru adoptarea comportamentului asertiv


Descriere generală: Această activitate se poate realiza față în față sau în mediul online cu o platformă video care permite împărțirea clasei în grupuri mici, ex. Zoom prin funcția breakout -rooms
Joc de energizare:
Participanții se vor așeza în cerc. Coordonatorul își va  lovi degetul aratător stâng de cel  drept.  Toata  lumea  va  face  la  fel.  Apoi  coordonatorul  își  va  lovi  aratătorul  și mijlociul  drept  de  cele  stângi.  Zgomotul  va  fi  mai  puternic.  Toata  lumea  își  lovește degetele în  sincron.  Jocul  continuă  până  când  participanții  vor  ajunge  sa  aplaude. Sunetul  va  fi  similar  cu  cel  al  ploii.  Se  poate  adauga  un  tunet  printr-o  săritura  în sincron. Exercițiul se utilizează pentru a crea bună dispoziție.
Pasul 1. Pe o masă sunt așezate diferite ilustrate, elevii sunt invitați să își aleagă o ilustrată după preferință și să se așeze la loc, apoi fiecare este invitat să spună ce îi comunică ilustrata aleasă și care a fost motivul alegerii. Este evidențiat faptul că există mai multe forme de comunicare și că mesajele percepute pot fi diferite de la o persoană la alta.
Pasul 2. Urmează o scurtă abordare a tipurilor de comunicare cu accent pe 
                                                                                    comunicarea asertivă, agresivă și pasivă.
                                                                                    https://youtu.be/DgBJ7MojGDc

Pasul 3. Clasa este împărțită în grupuri mici (3-4 elevi). Fiecare grup primește un bilet în care este prezentată o situație obișnuită de la școală. Cerința este ca fiecare grup să construiască mesaje pasive, agresive și asertive pentru situația primită. Se interpretează situația folosind jocul de rol, iar la sfârșit poate fi introdus un moment de reflecție cu privire la sarcină.
Pasul 4. Elevii își vor însuși cinci pași simpli pentru adoptarea comportamentului asertiv, acești pași sunt descriși în ceea ce urmează:
1.Când abordezi pe cineva în legatură cu o schimbare de comportament pe care ai vrea să o vezi la persoana respectivă, fă referire la descrieri ale faptelor/ comportamentelor care te-au supărat, nu aplica etichete sau judecăți de valoare.
Exemplu: prietenul tău a întarziat 20 minute la întâlnirea stabilită pentru a discuta ceva important. Nu-i spune: „Ești atât de nesimțit, tu întotdeauna întarzii!” Ci spune-i: „Trebuia să ne întâlnim la 17.30, acum  e 17:50.”
2.Același lucru este valabil și când descrii efectele comportamentului. Nu exagera și nu judeca, doar descrie!
Nu spune “Mi-ai dat toata seara peste cap”, ci spune:” Vom avea mai puțin timp la dispoziție
pentru a discuta problema, pentru ca la 18.30 am planificat altceva.”
3.Utilizează persoana I în comunicare-“Eu”. Vei reuși astfel să te concentrezi pe ceea ce simți tu și pe modul în care ești afectat de comportamentul celuilalt. Daca începi cu “Tu”, acea fraza va fi percepută de celălalt ca un atac și va întreține conflictul.
Nu spune: “Tu trebuie sa încetezi!” ci, “M-aș simți mai bine dacă nu ai mai face asta.”
4. Iata o formula de mare succes în comunicarea asertivă:
“Când tu [descrie comportamentul celuilalt], eu mă simt [sentimentele mele].”
Ex: “Când strigi la mine, mă simt atacat/ă.”
5. O formula mai cuprinzătoare pentru astfel de situații este:
Când tu [comportamentul celuilalt], atunci [rezultatul comportamentului], iar  eu ma simt
[sentimentele mele].”
“Când îmi iei un lucru fără să îmi ceri voie atunci consider că profiți de mine, iar eu îmi pierd
încrederea în tine.”
La sfârșitul activității, elevii vor reuși să facă diferența între comportamentul agresiv, pasiv și asertiv prin jocuri de rol realizate în grup.
Pasul 5. Moment de reflecție
Se discută cu elevii despre importanța asertivității în comunicarea și în abordarea eficientă a conflictelor.
 Lipsa asertivității afecteaza aproape toate laturile vieții. Oamenii care-și însușesc această abilitate au mai puține conflicte, deci mai puțin stres, reușesc să-și îndeplinească necesitățile și îi ajută și pe ceilalți să le îndeplinească pe-ale lor, au relații puternice și pe care se pot baza. Toate acestea duc la o stare mentală mai bună și la o sănătate considerabil îmbunătățită.
Evaluare
Aceasta activitate mi-a permis :
Să înțeleg
Să achiziţionez
Să particip
(Insuficient, fără intensitate, potrivit, intens, foarte intens.)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu